Festival van de gelijkheid met o.a. debat over de toekomst van het leger
From 11 December, 2015 16:00 until 11 December, 2015 17:30
Categories: Evenementen
Heeft het leger een toekomst?
Vrijdag 11 december - 16:00 > 17:30 - Backstay
Ondanks de besparingswoede van de regering besteden we in België nog altijd 2,7 miljard euro per jaar aan het leger, omdat we 'een geloofwaardige NAVO-partner' willen zijn. Om tegemoet te komen aan de afspraken van de NAVO-top tijdens de zomer van 2014, wil minister van Defensie Vandeput dat defensiebudget verdubbelen. De nieuwe investeringen zijn er vooral op gericht om de F16-vliegtuigen te vervangen. Defensie verlekkert zich alvast op 40 nieuwe F35's, met een prijskaartje van 150 miljoen euro per stuk. Een slordige 6 miljard in totaal. Is zo'n bedrag uitgeven in crisistijden te rechtvaardigen? Is het een antwoord op de beveiligingsrisico's die we lopen?
Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft ons leger zich hervormd tot een flexibel interventieleger. Het argument voor die militaire interventies is dat we op die manier onze democratische en humanitaire waarden uitdragen en de stabiliteit in de wereld helpen garanderen. De hamvraag die zelden aan bod komt is of het leger het beste instrument is om humanitaire doelstellingen te vervullen en stabiliteit of veiligheid te garanderen. Om het wat provocatief te stellen: kan een klein land als België, met haar beperkte middelen, zich niet beter specialiseren in de 'marktniche' van niet-militaire veiligheid, zoals humanitaire hulpverlening, ontwikkelingssamenwerking, conflictresolutie en heropbouw?
Draagt de Belgische krijgsmacht bij aan onze veiligheid? Welke rol speelt ze in het creëren van stabiliteit en vrede? Wat zou de rol (en dus de uitrusting) van het Belgische leger kunnen zijn de komende decennia? Of is dit allemaal toch een beetje kort door de bocht? Heeft het Belgische leger wel degelijk een rol te spelen in een NAVO-verband? En hoe zit dat nu eigenlijk met die Europese krijgsmacht?
Ludo De Brabander (woordvoerder Vrede vzw) kruist de degens met Sven Biscop (professor, defensiespecialist en directeur van het Eggermont Instituut) en Alexander Mattelaer (directeur van het Instituut voor Europese Studies aan de VUB). Bart Brinckman (De Standaard) leidt het gesprek.
Meer informatie over de rest van het programma www.festivalgelijkheid.be