Vrede

A+ A A-

Conferentie met Jeff Halper: “War against the people: Israel, the Palestinians and global pacification"

Conferentie met Jeff Halper: “War against the people: Israel, the Palestinians and global pacification"

From 08 December, 2015 19:30 until 08 December, 2015 21:00

At Intal Brussel Haachtsesteenweg 53, 1210 Sint-Joost-ten-Node, België

Categories: Lezingen & vorming

Naar aanleiding van zijn recente boek 'War against the people' nodigt intal de auteur Jeff Halper uit voor een conferentie over een zeer actueel thema: de veiligheidsindustrie. In zijn boek, het resultaat van jaren onderzoek, beschrijft Halper hoe Israël de bezette Palestijnse gebieden gebruikt als een laboratorium waar het zijn militaire en beveiligingstechnologie test op het Palestijnse volk om het vervolgens te exporteren.

Sinds 9/11 is de 'oorlog tegen terreur' niet meer weggeweest van de westerse politieke agenda. Veiligheidspolitiek is een hot issue, ook in Europa. En daar spint Israël economisch garen bij. De militaire en beveiligingsindustrie beleven gouden tijden en als één land daar praktijkervaring mee heeft, dan is het Israël. Op wapenbeurzen verkoopt het zijn producten en technologie als 'tested on the field', met name op de Palestijnse bevolking. De bezetting van Palestina is voor Israël winstgevend, niet alleen omwille van de goedkope arbeid van Palestijnen en hun grondstoffen, maar ook als laboratorium voor de hightech militaire en beveiligingsindustrie waarop Israëls economie gebaseerd is. Dat gaat van verborgen camera's, gesofisticeerde sensoren, informatiedatabanken tot onbemande drones om de bevolking te controleren.

Met zijn boek wil Jeff Halper ook waarschuwen voor de achterliggende redenen van een 'veiligheidspolitiek'. In Palestina schendt Israël onder het mom van veiligheid massaal mensenrechten, het internationaal recht en lapt het talloze VN-resoluties aan zijn laars, terwijl het Palestijnse volk dat zich daartegen verzet de 'bad guys' worden die onder controle gebracht moeten worden.

Moeten we ons hierover zorgen maken? Jeff Halper meent van wel. De Europese Unie werkt in haar onderzoeksprogramma's al actief samen met Israëlische bedrijven uit de militaire en beveiligingsindustrie. De vraag is wiens veiligheid ze hiermee willen garanderen en welke belangen beschermd moeten worden.

Jeff Halper is een Israëlische antropoloog, directeur van het 'Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) en activist in de Israëlische vredesbeweging.

Praktisch:

  • Plaats: intal, Haachtsesteenweg 53 - 1210 Brussel
  • Datum: 8 december om 19:30u
  • Ingang: €2 (gratis voor intal-leden)
  • Info: bruxelles.palestine@intal.be
  • De conferentie zal doorgaan in het Engels.

2015-12-08 19:30:00
2015-12-08 21:00:00
Vrede copyright 2013

Login or Register

LOG IN