Intal Vormingsweekend: Europa en de strijd om macht
From 20 February, 2016 10:00 until 21 February, 2016 17:00
Categories: Lezingen & vorming
Op 20 en 21 februari zal het jaarlijkse vormingsweekend van intal doorgaan, opnieuw in de lokalen van GC De Kriekelaar te Schaarbeek. We bieden 4 vormingen van 1 dag aan, met als centraal thema "Europa en de strijd om macht".
Tijdens het vormingsweekend gaan we dieper in op de rol van Europa in de wereld. De Europese Unie speelt een grote rol in de wereldpolitiek, maar lijkt het onderspit te delven tegen opkomende machten als China, Rusland en andere groeilanden in het Zuiden. Wie heeft er macht binnen Europa, hoe gaat Europa om met deze wisselende krachtsverhoudingen en welke impact heeft dit op het Zuiden?
Praktisch
- 20 & 21 februari 2016
- GC De Kriekelaar (Schaarbeek)
- Prijs: 22 euro leden, 25 euro niet-leden.
- Inbegrepen: Broodjes & warme maaltijd zaterdag, ontbijt en broodjes zondag.
Vorming 1: Europa & Migratie
Het afgelopen jaar was migratie voortdurend een aandachtspunt in onze media. De toestroom van vluchtelingen in Europa, en hoe regeringen amper menselijkheid aan de dag brachten, was een pijnlijk voorbeeld van zwakke politieke besluitvorming. Over de oorzaken van vluchtelingenstromen was men dan weer oorLverdovend stil: niets over de permanente oorlogen die we voeren in het Midden-Oosten of de economische wurggreep op landen in het Zuiden.
Vorming 2: Vrijhandel & Klimaat, één strijd
Vrijhandelsakkoorden lijken voor Europa een oplossing voor alle economische problemen. Hierin volgen ze regelrecht de lijn van multinationals. Maar ongelimiteerd en niet-gereguleerd produceren biedt geen oplossing voor de grote uitdaging van onze tijd: klimaatsverandering. Toch zijn er alternatieven die wel rekening houden met ecologische en sociale belangen, zoals het samenwerkingsverband van de ALBA. Hoe kunnen we via strijd tegen vrijhandel het klimaat redden?
Vorming 3: Oorlog of Diplomatie: welke keuze maakt Europa?
De Europese Unie heeft voorlopig geen eengemaakt defensiebeleid. Toch zien we dat de meeste Europese landen samen deel uitmaken van de NAVO, en steeds weer deel uitmaken van agressieve missies in Zuiden. Irak, Afghanistan, Libië, Syrië, Mali: steeds weer wordt er voor bombardementen gekozen. Er lijkt amper ruimte te zijn voor diplomatieke oplossingen. Welke keuzes maakt Europa voor vrede in de wereld, en wat kunnen wij doen?
Vorming 4: Financiële instellingen: wiens ontwikkeling?
Sinds WOII wordt de globalisering financieel gedomineerd door Westerse wereldbanken zoals het IMF en de Wereldbank. Dit monopolie zadelde vele landen, ook in Europa, op met een torenhoge schuldenberg. De laatste jaren zien we echter een omwenteling in de machtsverhoudingen: ook landen in het Zuiden ontwikkelen alternatieve financiële instellingen. Bieden ze een echt alternatief voor ontwikkelingslanden, en wat betekent dit voor Europa?
Inschrijven kan hier: http://www.intal.be/nl/vormingsweekend2016